Nieuwpoort
+32 470 59 01 34

Stemmen

Wanneer en waarom moet ik mijn piano laten stemmen?

Aangeraden is uw piano minimum jaarlijks te laten stemmen. Maar waarom? Waarschijnlijk heeft u ook het idee dat uw piano nog best goed klinkt en dat deze niet vals klinkt.

De opbouw van een piano bestaat voornamelijk uit “levend” materiaal. Uw piano is opgebouwd uit hout en dit hout reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid en ook op temperatuurwisselingen. Beide zorgen ervoor dat de klankbodem, de kam en de stembalk uitzetten en krimpen. Dit heeft een effect op de snaren waardoor de piano ontstemd geraakt.

Ontstemmen gebeurt meestal geleidelijk aan en op alle noten. Ons gehoor past zich aan en “vergeet” de valse noten. Meestal merkt u dit pas nadat de piano terug is gestemd.

Wanneer wij langskomen om uw piano te stemmen, letten we niet enkel op de klank maar ook op de algemene conditie van uw piano.

De mechaniek van een piano bestaat uit 100 verschillende onderdelen. Door jaarlijks uw instrument te laten nakijken, kunt u zware defecten en reparaties voorkomen.

stemmen piano

Wat gebeurt er concreet bij een stembeurt?

Wanneer u op regelmatige basis uw piano laat stemmen, duurt een stembeurt +/- 1,5 uur. Het grootste gedeelte bestaat uit het stemmen zelf. Daarnaast kijken we de algemene conditie na van het instrument en geven we indien nodig advies, moesten er bepaalde reparaties nodig zijn.

Kosten

Het tarief voor een enkele stemming is € 70,- voor de postcodes 8000 tot 8690.
Voor de overige postcodes is de prijs op aanvraag.